Czasami zdarza się tak, że osoby rekrutowane są zapraszane przez rekruterów na śniadanie, lunch lub kolację w czasie których przeprowadzana jest rozmowa kwalifikacyjna. Rekruterzy robią to, aby rozluźnić atmosferę jaka towarzyszy rozmowom o pracę przeprowadzanym w siedzibie firmy oraz aby sprawdzić jak osoba starająca się o posadę zachowuje się w restauracji. Zaproszenie dostają osoby, których przyszła praca będzie polegała na spotkaniach z klientami. Niestety wiele osób – ze względu na nieznajomość odpowiednich manier jakie obowiązują przy stole – stresuje się jeszcze bardziej. Aby dobrze poczuć się w czasie takiej rozmowy rekrutacyjnej należy poznać kilka zasad.
Oto przydatne porady dla osób zaproszonych na kolację biznesową:
Siadanie przy stole
- Przyjęło się, że w dobrym tonie jest sięgnięcie po serwetkę i umieszczenie jej na swoich kolanach już po zajęciu miejsca przy stole. Nie jest to prawdą, możesz położyć swoją serwetkę na kolanach dopiero wtedy, gdy zrobi to osoba zapraszająca cię na kolację – w tym przypadku rekruter.
- Torebkę połóż na podłodze, tuż przy swojej nodze. Nie wieszaj jej na oparciu krzesła. Jeśli masz małą torebkę, to możesz ją położyć na kolanach, przykrywając serwetką.
Zamawianie i jedzenie posiłku
- Osobą, która pierwsza zamawia posiłek jest ta, która została zaproszona do restauracji – czyli w naszym przypadku będzie to osoba zaproszona na rozmowę kwalifikacyjną. Wcale nie musi być to osoba najstarsza, która siedzi przy stole – jak zwykło się sądzić. Z karty należy zamówić danie niezbyt drogie, ale również niezbyt tanie.
- Zalecam unikanie kłopotliwych dań, które mogą wchodzić w zęby (wieprzowina), wydzielać intensywny zapach (czosnek, cebula, dania mocno przyprawiane ziołami) lub być kłopotliwe w jedzeniu (spaghetti, kurczak). Jeśli masz ochotę na danie z makaronem, to proponuję wybrać taki makaron, który można zjeść jednym lub dwoma ugryzieniami (np. penne).
Zachowanie przy stole
- Chleb, sól, pieprz i inne produkty żywnościowe należy przekazywane wokół stołu w lewo.
- Jeśli upuścisz na podłogę jeden ze swoich sztućców bądź jakieś naczynie, to zostaw je tam. Nie rzucaj się w popłochu na nie! Jedynie co powinnaś zrobić to przesunąć je tak, aby nie przeszkadzało innym w poruszaniu się. Poproś dyskretnie kelnera obsługującego stolik o przyniesienie czystego sztućca bądź naczynia.
- Przy jedzeniu ryby zdarza się, że w ustach poczujesz ość. Nie zalecam połykania jej. Najlepiej będzie jeśli usuniesz ją z ust, wykorzystując do tego kciuk i palec wskazujący. W tym samym czasie drugą ręką zasłaniasz usta. Ość kładziesz dyskretnie na talerzu.
- Nie odkładaj sztućców na stół a na talerz.
- Jeśli osoba rekrutująca zaproponuje ci w czasie kolacji alkohol, odmów. Nie zgadzaj się na picie alkoholu nawet wówczas gdy sam rekruter zdecyduje się na kieliszek wina.
- Po daniu głównym proponowana jest kawa. Jeśli nie masz na nią ochoty, to – po pytaniu kelnera o nalanie kawy – umieść rękę nad filiżanką i powiedz: „Nie, dziękuję”. Natomiast niestosowne jest odwracanie filiżanki dnem do góry.
- Jeśli czujesz, że jedzenie weszło ci między zęby, to pod żadnym pozorem nie sięgaj po wykałaczkę. Nawet jeśli w czasie czyszczenia zębów wykałaczką zasłonisz drugą ręka usta, to ten gest będzie uznany za niegrzeczny. W tym przypadku lepiej jest przeprosić, odejść od stolika i udać się do toalety, w której spokojnie będziesz mogła się pozbyć kawałków jedzenia.
- Kiedy musisz na chwilę odejść od stolika, serwetkę połóż na swoim krześle. Kładziesz ją na stole po lewej stronie swojego talerza dopiero wtedy, gdy posiłek zostanie zjedzony.
- Nie musisz dziękować kelnerowi za każdym razem kiedy coś ci poda, przyniesie. Możesz to zrobić od czasu do czasu, ale skup swoją uwagę przede wszystkim na rozmowie rekrutacyjnej. Dzięki temu nie będziesz się rozpraszać.
- Bądź grzeczna dla kelnera – nawet jeśli przypadkowo obleje cię kawą – pokaż, że szanujesz ludzi.
- Przy stole nie korzystaj z telefonu komórkowego. Jeśli zapomniałaś ją wyłączyć przed rozmową a ktoś zadzwoni do ciebie w tym czasie – wyłącz telefon nie sprawdzając kto dzwonił.
- Za kolację płaci osoba, która zaprosiła na nią. To samo dotyczy napiwków.