Doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, że warzywa i owoce są bogate w witaminy oraz minerały. Dlatego nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie. Warto pamiętać o morelach, które bardzo korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Sprawdź, co powinieneś wiedzieć na ich temat.
Jakie są właściwości zdrowotne moreli?
Morele są bardzo bogate w witaminy i minerały. To sprawia, że mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim korzystnie wpływają na pracę nerek i regulują ciśnienie krwi, dzięki dużej zawartości potasu. Jednak to nie koniec ich zalet! Morele zawierają też dużo lipokenu, żelaza, wapnia, fosforu, błonnika, flawonoidów, soli mineralnych, a także witamin A, B, C oraz PP. Taka bogata zawartość sprawia, że poprawiają trawienie, wspomagają układ kostny, a także zapobiegają anemii. Morele zawierają też beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Warto pamiętać, że one są odpowiedzialne są powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych, a także przyspieszają procesy starzenia. Beta-karoten zawarty w morelach chroni również skórę przed promieniami UV, a także chroni nasz wzrok.
W jakiej postaci jeść morele?
Oczywiście większość z nas sięga po świeże owoce, które są największym źródłem witamin. Jednak w przypadku moreli jeszcze większą moc mają te suszone. Warto pamiętać, że mają one działanie zasadotwórcze. Dlatego poleca się je osobom, które codziennie jedzą mięs, ponieważ ma ono właściwości zakwaszające. Warto też po nie sięgać przy nadkwasocie. Osoby, które trenują powinny również pamiętać o zjedzeniu kilku suszonych moreli po treningu, dzięki temu przywrócą równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawierają one też więcej beta-karotenu niż świeże owoce, ale niestety są też bardziej kaloryczne. 100 gram świeżych moreli zawiera 47 kcal, podczas gdy suszone mają ich aż 284. Jednak ich korzystne właściwości działają sprawiają, że warto po nie sięgać. Do ich kolejnych pozytywnych właściwości należy wspomaganie pracy kobiecej gospodarki hormonalnej, dzięki zwiększeniu produkcji estrogenów. Suszone morele dobrej jakości można kupić na https://naturalniezdrowe.pl/owoce-suszone/32-morele-suszone-ciemne-niesiarkowane.html.
Jak kupować morele?
Ważne jest też odpowiednie kupowanie i przechowywanie moreli. Zdecydowanie trudniej jest wybierać świeże owoce. W tej sytuacji należy wybierać takie, które mają pomarańczowy kolor. Pozostałe mogą być niedojrzałe, a wtedy nie będą nam smakować. Warto też zwrócić, czy owoce są miękkawe, ponieważ będą one miały większą zawartość antyoksydantów. W przypadku zakupu suszonych owoców jest znacznie łatwiej. Wystarczy tylko zwrócić uwagę, czy są one od sprawdzonego producenta. Warto też pamiętać, że naturalnie suszone morele mają ciemną barwę, które lekko wpada w brąz. Chociaż kolor może nie zachwycać, to ich smak nam to wynagrodzi. Trzeba taż pamiętać, że suszone morele należy umyć przed spożyciem, ponieważ może się na nich znajdować siarka przemysłowa.