zamknij
Wybierz swoją idealną kawę

Wybierz swoją idealną kawę

0udostępnień
23 maja 20181998Views

Do codziennego picia kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla innych ma być przyjemnością i dodatkiem do relaksu. W dzisiejszych czasach, gdy w sklepach jest olbrzymi wybór kaw, każdy pragnie pić tylko tę najlepszą. Jednak musisz wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Tobie najbardziej. Niezależnie od marki i ceny. Co jednak zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uświadomić, co tak naprawdę lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.

Rodzaj kawy

Na finalny smak kawy w filiżance składa się bardzo dużo czynników. Jednym z nich jest jej gatunek kawy. Najbardziej popularne gatunki kawy to arabica oraz robusta, które zna pewnie każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą i lepszą odmianę kawy. Charakteryzuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Z kolei robusta jest intensywniejsza w smaku oraz posiada większą zawartość kofeiny. Producenci kaw na opakowaniach swoich artykułów umieszczają skład, czyli rodzaj ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 50% arabica – 50% robusta. Kawy całkowicie składające się z ziaren arabiki będą dobre dla osób ceniących łagodny, delikatny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z dużym dodatkiem robusty są przeznaczone przede wszystkim dla osób, które wolą zdecydowanie mocniejsze odczucia smakowe i chcą się szybciej pobudzić.

Pochodzenie

Ogromny wpływ na smak kawy ma również miejsce jej pochodzenia. Zależy to głównie od warunków klimatycznych, jakie panują w danym regionie uprawy kawy. Warto wiedzieć, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice stanowi zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.

  • Kawy pochodzące z krajów amerykańskich cechują się często nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te perfekcyjnie komponują się z mlekiem.
  • Ziarna afrykańskie cechuje zdecydowanie większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo wyraźnie czuć posmak cytrusów, który jest charakterystyczny dla kaw z tego regionu. Ich wyjątkowy smak można wychwycić, pijąc je bez żadnych dodatków.
  • Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje silny, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.

Stopień palenia

Bardzo znaczącym procesem w produkcji kawy jest samo wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy dodają niezwykły charakter surowym ziarnom. Palenie kawy to bardzo ważny moment, który również wpływa na końcowy smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje łagodnie brązowy kolor, wysoka zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większe możliwości smakowe niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci wiele swoich naturalnych właściwości, w tym także obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się wyraźną goryczką i niską kwasowością. Włoska kawa to idealny wybór dla osób szukających intensywnych smaków z wyczuwalnymi nutami czekolady czy orzechów.

Szybka metamorfoza, czyli na imprezę zaraz po pracy

pisanie cv

Jak napisać cv?