zamknij
Dieta w ciąży – jakich zasad należy przestrzegać

Dieta w ciąży – jakich zasad należy przestrzegać

0udostępnień
dieta w ciąży

Dlaczego odpowiednia dieta ma aż tak duże znaczenie dla rozwoju nienarodzonego maluszka? To właśnie wraz z pożywieniem matki, do jej organizmu trafiają liczne związki, będące substratami w wielu reakcjach, które odgrywają ważną rolę w procesie wzrostu lub kształtowania się narządów dziecka. Niezdrowa lub źle zbilansowana dieta kobiety ciężarnej sprawi, że takich substancji, jak np. wapń, magnez lub kwas foliowy, może szybko zabraknąć – a wtedy, zdrowy rozwój dziecka stoi pod znakiem zapytania. Jakich zasad należy przestrzegać, układając ciążową dietę?

Pij dużo wody

Woda jest jednym z najważniejszych związków chemicznych, z których zbudowane jest nasze ciało – organizm składa się z niej w blisko 80%. Warto pamiętać, że nawet niewielkie odwodnienie, na poziomie 1–2%, może przynieść bardzo negatywne skutki dla samopoczucia i kondycji fizycznej, co wydaje się szczególnie niebezpieczne w czasie ciąży. Dzienne zapotrzebowanie ciężarnej na wodę, to około 2–2,5 litra. Najlepszym wyborem będą ziołowe, łagodne herbatki lub przefiltrowana woda źródlana, o niskim stopniu mineralizacji.

Nie jedz zbyt kalorycznych posiłków

Fotolia_32410095_Subscription_XXL
Fot. Fotolia.com

W okresie ciąży, kaloryczność posiłków powinna być nieco zredukowana. Chodzi bowiem o to, by nie jeść dużo, ale często. Przyszła mama musi spożywać około 5–6 posiłków dziennie, co 2–3 godziny. Zapewni to optymalną pracę układu hormonalnego, regulującego poziom cukru we krwi. Częste spożywanie posiłków zapobiega również podjadaniu, dzięki czemu łatwiej jest kontrolować przyrost masy ciała w ciąży.

Wprowadź do jadłospisu ryby

Ryby są od dawien dawna cenionym składnikiem pokarmowym, głównie ze względu na wysoką zawartość łatwoprzyswajalnego białka oraz witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Związki te między innymi wspomagają układ odpornościowy, wzmacniają serce i chronią układ krwionośny przed odkładaniem się złogów cholesterolu.

Uzupełniaj niedobory kwasu foliowego

Każda kobieta w ciąży musi zadbać o odpowiedni poziom kwasu foliowego we krwi. Do niedawna jeszcze uważano, że można to osiągnąć tylko i wyłącznie poprzez odpowiednią dietę, obfitującą w produkty zawierające foliany, czyli naturalne formy kwasu foliowego. Niestety, wszelkie badania pokazują, że takie zabiegi nie wystarczają. Po pierwsze przyswajanie kwasu foliowego z pożywienia to dość skomplikowany proces, a po drugie blisko 50% kobiet choruje na polimorfizm – zaburzenia, które uniemożliwiają wchłanianie naturalnych folianów. Niezbędna jest w takim przypadku odpowiednia suplementacja preparatem witaminowym, którego głównym składnikiem jest metafolina, czyli najlepiej przyswajalna forma kwasu foliowego.

dobrze dobrana biżuteria

Jak dobrać biżuterię?

agresja w pracy

Agresja kobiet w pracy