Na zegarze wybija 9:00, a ty nadal próbujesz się obudzić? Sięgasz po drugą już kawę w nadziei, że doda ci ona wigoru. Zamiast tego następuje kolejny spadek energii. Co więcej zamiast motywacji do pracy odczuwasz motywację do….zawinięcia się w kołdrę i przytulenia do poduszki. Dlaczego po przerwie na lunch odczuwamy potrzebę odpoczynku zamiast chęć do pracy? Czy w pracy możemy być aktywni i wydajni przez osiem godzin bez przerwy? I czy problemem jest tylko nasze lenistwo i niechęć do pracy?
Instytut badawczy Harris Interactive sprawdził jak bardzo jesteśmy efektywni w pracy i po ilu godzinach czujemy, że spada poziom naszej efektywności. Okazuje się, że aż 84% badanych uważa, że nie jest w stanie przez cały dzień utrzymać jednakowej efektywności pracy. W miarę upływu czasu coraz mniej nam się chce i pracujemy gorzej i wolniej. Co więcej, 4% pracowników odczuwa spadek zaangażowania i energii już po pierwszej godzinie pracy, 7% pracowników męczy się po 2–3 godzinach a co trzeci pracownik (31%) jest w stanie utrzymać dobrą efektywność pracy przez 4–6 godzin dziennie.
Przyczyny zmęczenia
Oczywiście – nasza motywacja do pracy odgrywa tutaj kluczową rolę. Jednak za senność i brak energii w pracy często odpowiada nie tylko nasz zapał, ale także nasza niewłaściwa dieta – zapominanie o śniadaniu, spożywanie zbyt dużej ilości cukru i kofeiny.
Pomijając śniadanie narażamy nasz organizm na fizyczne i psychiczne zmęczenie już po kilku godzinach.
Słodki pączek, batonik czy kawa zaspokajają chwilowy głód, jednak nie dostarczają składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto też wiedzieć, że spadek poziomu cukru we krwi i szybkie jego uzupełnienie jest często powodem dla którego po obfitym posiłku zamiast przypływu energii czujemy jej spadek.
Niestety, kobiety posiadają znacznie większą niż panowie skłonność do podjadania słodyczy. Związane jest to z umiejętnością wsłuchiwania się w sygnały wysyłane przez organizm i tendencją do impulsywnych reakcji.
Co więcej – dojrzałe kobiety, przeżywające menstruację, ze swej natury narażone są na deficyt żelaza (niekoniecznie musi się to wiązać z anemią), który jest przyczyną zmęczenia, trudności z myśleniem i koncentracją. Wówczas najczęściej sięgają po kawę, zamiast po brakujące żelazo.
Innym powodem zmęczenia w ciągu dnia jest odwodnienie.
Jesteś tym co jesz
To co jemy, bezpośrednio wpływa na poziom naszej energii życiowej. Kofeina, cukier, alkohol, przetworzone tłuszcze pozbawiają nas energii. Cukier co prawda podnosi poziom insuliny, jednak powoduje, że tak samo poziom cukru we krwi opada. W efekcie czujemy się głodni zaraz po zjedzeniu słodkiej przekąski, lub pojawiają się napadowe uczucia głodu, które staramy się zabić szybką przekąską, taką jak batonik czy chipsy. Co więcej, taka niestabilność poziomu cukru we krwi często daje glikemiczne objawy jak drżenie i pobudzenie w chwili gdy nie dostarcza się pożywienia. To z kolei jest podstawą napadów paniki, ryzyka wystąpienia chorób serca, nowotworów, choroby Alzheimera lub kłopotów z koncentracją czy pamięcią.
W twojej nowej energetyzującej diecie nie powinno zabraknąć takich produktów jak:
woda – utrata wody podczas wysiłku intelektualnego czy fizycznego może powodować spadek energii, koncentracji, a w rezultacie – obniżenie efektywności pracy. Picie dużej ilości wody pozwala nam także zachować młodość i urodę – woda nawilża skórę, poprawia proces przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn;
orzechy – powinny stanowić podstawową przekąskę osób wykonujących w ciągu dnia duży wysiłek umysłowy. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz witamin z grupy B, orzechy wpływają na pracę mózgu. Ponadto są źródłem fosforu, wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Może i są kaloryczne, ale jedzone w odpowiedniej ilości wpływają pozytywnie na pracę mózgu;
zielona herbata – to źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia, także naszych komórek mózgowych. Należy jednak pamiętać o odpowiednim sposobie jej parzenia, czyli trzeba ją zalać wodą poniżej 100oC i parzyć 5 min. – jeśli chcemy, aby dodała nam energii, bądź 10 min. – jeśli chcemy się wyciszyć;
kawa – pita w dużych ilościach, okazuje się zgubna. Jednak umiarkowane jej spożywanie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Ponadto zawarta w niej kofeina podnosi ciśnienie krwi, przyspieszając pracę serca oraz poprawiając krążenie krwi w mózgu;
szpinak, brokuł, brukselka – warzywa zielone ze względu na zawartość żelaza, pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, hemoglobiny oraz transporcie tlenu w organizmie. Dodatkowo wpływają na utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych, dzięki nim zachowujemy lepszą pamięć, nie odczuwamy tak bardzo zmęczenia oraz wspierają układ odpornościowy;
czekolada – kto jej nie lubi? Poprawia humor, wzmacnia pamięć i łagodzi stres. Odpowiedni poziom glukozy we krwi wpływa na odpowiednie funkcjonowanie mózgu. Jest przewodnikiem cynku i selenu, które zwiększają poziom serotoniny i endorfiny w mózgu, czyli substancji redukujących poziom stresu. Niestety, niewskazane jest zjadanie całej tabliczki w ciągu przerwy obiadowej. Należy także pamiętać, aby spożywać czekolady o wysokiej zawartości kakao, a najlepiej wybrać czekoladę gorzką;
owoce – równie słodkie, lecz mniej kaloryczne od słodyczy. Co więcej, wzmacniają naszą odporność, dzięki zawartej w nich witaminie C czy żelazo. To także źródło witaminy E, rutyny czy beta-karotenu, które wpływają na poprawę procesów metabolicznych. Zawierają fruktozę, czyli jedną z odmian cukru, dzięki czemu stanowią źródło energii.
Jak odzyskać energię w pracy?
Aby wrócić do świetnej formy w pracy warto zacząć od zmiany całodziennej diety – ogranicz spożywanie cukru, alkoholu, kofeiny i tłuszczów. Spożywaj więcej białka, tłuszczów omega 3, ziaren oraz zapewnij sobie odpowiednią ilość snu.
Codzienna praca wiążę się ze wzmożoną aktywnością umysłową, dlatego warto tak dobierać składniki swoich posiłków, aby wpływały one pozytywnie na rozwój mózgu oraz dostarczały organizmowi dostatecznej ilości energii niezbędnej podczas wysiłku intelektualnego. Pamiętajmy, aby nie tylko zaspokoić głód, ale także uzupełnić niedobory witamin. Jak wiadomo witaminy i minerały wpływają zbawiennie nie tylko na jakość wykonywanej pracy, ale również na ogólne samopoczucie oraz wygląd skóry, włosów czy paznokci. A w pięknym ciele – zdrowy duch! 😉