Mózg, chociaż jest jednym z najpotężniejszych narządów człowieka, który nadal pozostaje niezbadany, ma swoje ograniczenia. Zauważają to w szczególności te osoby, które często poświęcają dużo czasu na naukę. Wtedy często pamięć i koncentracja nie zawsze są na najwyższym poziomie, a zapamiętanie dużej ilości informacji w krótkim czasie staje się bardzo trudne. Są jednak sposoby na to, aby rozruszać swoje „szare komórki”. Gdy wobec tego szykujesz się do ważnego egzaminu, sprawdź, jak poprawić pamięć i koncentrację!
Witaminy z grupy B
Te witaminy są w stanie wspomóc procesy zapamiętywania – największą rolę odgrywają w tym witaminy B1, czyli inaczej tiamina, B12, czyli kobalamina, witamina B6, niacyna, to jest kwas nikotynowy, a także kwas foliowy. Wspomagają one budowę tkanki mózgowej, przekształcanie pokarmu w energię, a także przenoszenie impulsów nerwowych.
Oprócz suplementów diety zawierających te witaminy naturalnie występują one w różnego rodzaju orzechach i nasionach, dlatego warto przegryzać je przy nauce.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Kwasy omega-3, omega-6, omega-9, które nazywane są również dobrymi tłuszczami czy też witaminą F są również ważnym składnikiem budulcowym mózgu. W przypadku ich niedoborów pracuje on wolniej, co przekłada się na wyniki w nauce. NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe znajdują się głównie w rybach, olejach tłoczonych na zimno oraz w nasionach i orzechach.
Lecytyna
Również tabletki na pamięć i koncentrację często zawierają lecytynę, która zwiększa aktywność przekaźników mózgowych. Naturalnie występuje ona w soi oraz w żółtku jaja kurzego.
Naturalne antyoksydanty
Wspomagają funkcjonowanie tkanki mózgowej i zwalczają wolne rodniki, które mają destrukcyjny wpływ na neurony. Warto uzupełnić swoją dietę przede wszystkim o żeń-szeń, zieloną herbatę oraz o borówkę czernicę.
Zatem jeżeli ważna jest dla ciebie poprawa koncentracji i pamięci, w takim przypadku weź pod uwagę powyższe składniki – możesz kupić je jako suplementy diety, także złożone, lub też znaleźć je w wielu produktach spożywczych.